За та проти: вагонка в інтер’єрі


Дошка-вагонка все частіше використовується для оформлення не лише заміських будинків, а й міських квартир. Чи має це дизайн-рішення право на життя: розуміємось на його плюсах і мінусах.

Теплу фактуру натуральної деревини люблять багато хто. Але далеко не кожен зважиться зробити у власній квартирі стіни чи стелю «як на дачі». Спробуємо з’ясувати, наскільки гарна та доречна вагонка у міському інтер’єрі.

Вагонка – натуральний матеріал. Вона безпечна для здоров’я людини, не містить шкідливих включень і може використовуватись у житлових приміщеннях без жодних побоювань.

Ціна у вагонки цілком прийнятна для багатьох. Купити її можуть собі дозволити навіть ті, хто вважає за краще робити бюджетний ремонт. Дошку можна покрити лаком, оліями чи фарбами потрібного відтінку. Витримати загальну колірну гаму інтер’єру чи зробити яскравий акцент зовсім нескладно.

Щоб оформити вагонкою стіни чи стелю, необов’язково наймати бригаду будівельників. За наявності інструменту та певних навичок цілком можна впоратися самотужки. Кантрі, прованс, швейцарське шале, тепле середземномор’я, скандинавський стиль – натуральна деревина буде доречною, якщо ви віддаєте перевагу цим стилям оформлення інтер’єру.

Вагонку на бетонні стіни міських квартир потрібно кріпити на лати. Варто врахувати можливі втрати у висоті та обсязі приміщення – вони є неминучими.

Деревина добре вбирає вологу. Тому у мокрих зонах її варто застосовувати з обережністю. І обов’язково захищати від зайвого впливу вологи просочення.

Дерево пальне – це аксіома. Бажаєте безпеки? Проконтролюйте, щоб дошка була покрита вогнезахисними сумішами. Варто зважити, що кожна порода дерева має свою особливу структуру та колір деревини. Сосну та осину можна колорувати мало не у всі відтінки веселки. А ось щоб надати світлий відтінок дубу, грабу чи кедру доведеться попрацювати.

Якщо колись сільські відтінки вам набриднуть, врахуйте, що зняти вагонку – не те саме, що замінити шпалери або поміняти фарбу. Має бути ретельний демонтаж і підготовка поверхонь під майбутню обробку.

Коли кількість мінусів врівноважує кількість плюсів, настав час запитати думку фахівців. Ми поцікавилися у дизайнерів Надії Каппер та Віктора Мойса – чи використовують вони вагонку в інтер’єрі, які бачать недоліки та переваги:

«Коли я оформляла інтер’єр у середземноморському стилі, потрібні були прості та натуральні матеріали – вагонка цим вимогам саме відповідала. Ми легко декорували її у найрізноманітніші відтінки. У спальні покрили олією в білий колір, у вітальні пофарбували по ґрунтовці в соковитий бірюзовий, на лоджії використовували олію з коричневим відтінком. Однак нам довелося суворо стежити не лише за якістю вагонки (відсутністю сучків, тріщин, задир і сколів). У кожне приміщення підійшов свій, чітко визначений сорт деревини. Світла олія добре лягла на вагонку з липи. А ось жовті відтінки сосни було неважко приховати під темною фарбою».

«Вагонка у квартирі? Звучить дико! Я за використання дерев’яних панелей або навіть покриття для підлоги, які можуть перейти на стіни. Гармонійно виглядає те, що не дратує око і виглядає дорого. На мій погляд, квартира не повинна асоціюватися з дачею, інакше виходить несмак».

Comments are closed.