Нова класика в інтер’єрі


Нову класику часто називають неокласикою чи неокласицизмом, але якщо копнути вглиб історії, можна побачити, що такий напрям було актуально ще на початку ХХ століття, коли погляд архітекторів знову звернувся у бік зразків минулого. З того часу минуло не менше століття, тому дозволимо собі невелику вільність у рамках нашої статті і будемо називати сучасну класику не інакше як нової.

Ідея та ідеали нової класики
Справжня класика, як відомо, еталона і сувора своїми законами. Дуже складно створити інтер’єр у дусі стилю найновіша класика, в якому традиційність не була б порушена нововведеннями – ультрамодною технікою, інноваційними матеріалами та навіть просто пейзажем за нашими вікнами. У цьому плані нова класика – компромісний і безпрограшний варіант. Вона бере за основу шарм і вишуканість історичного стилю і гармонійно поєднує це з останніми тенденціями нашого життя, зливаючи воєдино естетику і комфорт, декоративність і практичність.

Головна якість неокласики – її розумна розкішність. Такі інтер’єри вражають красою та шиком, але при цьому в них виразно видно почуття міри та часом навіть деяка стриманість. Немає химерності, строкатості фарб, надмірностей деталей та декорів. Порівняно з традиційною класикою найновіша – мінімалістична. При цьому непорушними залишаються такі античні канони, як симетрія, чіткість ліній та анфіладність простору (перехід із кімнати до кімнати по одній поздовжній осі).

Відчуття легкості та гармонійності підтримується найчастіше світлими відтінками поверхонь та меблів. Ідеальний інтер’єрний образ у дусі новітньої класики – це сліпучо-білі меблі на тлі пастельних відтінків стін та підлоги зі світлого натурального дерева. Хоча це далеко не єдиний варіант.

Поза часом, але у просторі
Найбільш вільно новітня класика почувається у просторих нестандартних квартирах, де є можливість так організувати простір, щоб відчувалося його єдність: приміщення «перетікали» одне в інше. Центром, звичайно ж, має стати красива та затишна вітальня. Краще, якщо вона не буде повністю поєднана із вхідною зоною – відокремити передпокій можна за допомогою декоративних колон. Кухня може бути відокремлена вітальнею за допомогою великої арки або двостулкових дверей зі склінням. Останній варіант дозволить відмежовувати при необхідності кухню від вітальні, але при цьому дотримується заявленого принципу «спільності» простору.

Оздоблення в стилі нової класики
Найголовніше правило новітньої класики – використання якісних сучасних матеріалів та високий рівень виконання оздоблювальних робіт. “Ляпов” такий інтер’єр не потерпить.

Якщо проект виконується самостійно, краще зробити ставку на найпростіший спосіб оформлення. Однотонне рішення для стін – фарбування або декоративна штукатурка в Красноярську. Оздоблення підлоги, що відповідає зонам: у вітальні та спальні можна покласти паркетну дошку або ламінат, у передпокої, кухні та ванній – керамічну плитку, в тому числі і паркет, що імітує. Стеля може бути просто білою – оштукатуреною або оформленою за допомогою технології натяжного полотна з матовою або глянсовою поверхнею. При цьому вибирати матеріали краще у світлій пастельній гамі. Це дозволить зробити простір кімнат легшим та повітрянішим, а також створить сприятливе тло для майбутньої обстановки.

Складніше, але ефектно виглядає комбінована обробка поверхонь з використанням декількох видів матеріалів і декорів. Так, нижню частину стін можна прикрасити дерев’яними панелями (буазер), а верх оформити за допомогою шпалер для стін або декоративної штукатурки. Такий варіант особливо добре підійде для вітальні та кухні. Стелі в такому випадку повинні відповідати: часто дизайнери застосовують декоративні поліуретанові панелі, пофарбовані в білий колір і гіпсову ліпнину, що імітують. Можна зробити поверхню багаторівневої стелі за допомогою гіпсокартонних конструкцій, окреслити його периметр колоритним карнизом, а за ним сховати приховане підсвічування. Це з прикладів, як у новітньої класиці можуть поєднуватися історизм і сучасність. Особливу пишність та шляхетність інтер’єру додасть художній паркет. Вишукана розетка з класичним орнаментом стане яскравим акцентом у вхідній зоні або у центрі вітальні.

Меблі за статусом
Для неокласичного інтер’єру класу premium меблеві комплекти на кшталт стилю новітня класика насамперед варто пошукати в італійських виробників. Цього року вони не поскупилися на ідеї та представили у своїй лінійці колекції, обіграні у різних історичних стилях: рококо, бароко, класицизм. Сучасні меблі, хоч і створені за класичними прообразами, більш ергономічні та функціональні, її форми та геометрія простіші та лаконічніші. Найчастіше предмети меблів лише за лекалами нагадують історичні зразки, в них відсутні будь-які декори та фурнітура, а поверхня може бути зовсім однотонною і ламінованою, як у меблів у стилі мінімалізм.

Comments are closed.