Як вибрати килим в інтер’єр у стилі лофт


Килим займає солідну площу приміщення, а значить, його зовнішній вигляд може сильно вплинути на сприйняття інтер’єру: зіпсувати чи гармонійно вписатися в середу. Як підібрати килим у лофт? Для початку коротко охарактеризуємо цей напрямок у дизайні.

Він прийшов до нас зі сторінок історії США. Коли в 1930-і роки промислові підприємства Нью-Йорка зазнавали краху, цілі будівлі безцільно порожні. Тоді їх власники вирішили здати промзони в оренду за доступними цінами. І на ці пропозиції виник попит. У цехах колишніх фабрик та заводів наймачі, частіше творчі натури, стали облаштовувати собі майстерні, галереї, виставкові зали та ательє. Тут же жили і влаштовували вечірки.

Три кити, на яких «коштує» лофт
Нестандартні розміри приміщень. Облаштування житла в промбудівлі виходить за межі звичних нам пропорцій житлових кімнат. Лофт, як правило, займає щонайменше 100 квадратних метрів. Але частіше йдеться про три, чотири, а то й вісім сотень одиниць. Висота стель – 4-6 метрів. Вікна часто на всю висоту стіни. Міжкімнатні перегородки майже відсутні або зведені в неповну висоту.
Знакові промислові риси. Облаштовуючи своє неординарне житло, орендарі часто не мали коштів на капітальний ремонт. Тому частиною інтер’єру ставали неоштукатурені стіни з цегли або бетону, балки, відкриті комунікації, дощата підлога. Особливим відлунням індустріального минулого ставали конструкції, що не підлягали демонтажу – частини верстатів та іншого фабричного обладнання.
Відносна свобода іміджу. Будучи в економічно стиснутих обставинах, власники лофтів обставляли житло тим, що мали. Дещо майстрували із підручних матеріалів. Зважаючи на те, що власниками часто були художники, скульптори, музиканти, прикрасою інтер’єру ставали їхні власні роботи. Зародившись у похмурий та нелегкий час «Великої депресії», лофт незабаром став вибором не лише богеми, а й еліти суспільства. Таким чином, лофт поєднав у собі «старе» та «нове»

Вибираючи килим у стилі лофт, можна йти двома шляхами.

Перший шлях – зробити килим непомітним у приміщенні, щоб він лише наголошував на атмосфері індустріальної епохи.
Другий – зробити килим основним акцентом в інтер’єрі, центром усієї композиції, що несе смислове навантаження.
Все буде залежати від кольору та текстури виробу, який ви оберете. Враховуючи розміри приміщень, можна припустити, що облаштовуючи своє житло, ви використовуєте ці шляхи в залежності від призначення тієї чи іншої зони.

Лофт набирає все більшої популярності серед модної та необмеженої в плані фінансів публіки. Тому далі поговоримо про килимові полотна з високої цінової категорії – сучасні дизайнерські килими. Чому вони так підходять для лофт інтер’єрів?

Вся справа в особливих технологіях килимарства та тенденції створювати унікальні вінтажні композиції. Тепер дизайнери використовують технологію штучного старіння.

Килими з неоднорідною текстурою, «вигорілими», розмитими фарбами і скульптурними малюнками припадуть дуже доречні в лофт інтер’єрі. «Сліди часу» на старих килимах гармонійно впишуться в композицію з вінтажних меблів та інших атрибутів індустріального минулого.

Можна також підібрати яскраві авторські композиції. Такий ексцентричний килим підкреслить творчу атмосферу приміщення, яка найчастіше панувала у лофтах.

Comments are closed.