Наконечники для різних кабелей

Будь-який кабель перед тим, як підключити до якогось пристрою, потрібно підготувати – окіньцювати. Робиться це для того, щоб з’єднання кабелю та пристрою було надійним та безпечним. Найкращим чином це можна зробити, використавши наконечник для кабелю – це металевий виріб, який має високу провідність, а також певну форму, що дозволяє підключати кабелі до різних контактних груп, а також з’єднати їх між собою.

Види.

Є два види таких наконечників: звичайні та силові. Щоб не помилитися у виборі, краще звертатися до професіоналів, компанія Ital Tecno вже багато років спеціалізується на електротехнічних виробах високої якості, тож ви завжди можете отримати висококваліфіковану консультацію її працівників.

Звичайні наконечники підходять для використання з будь-якими проводами та кабелями, крім силових. Є також наконечники, які називають «конектори», вони підходять для того, щоб з’єднати кабелі між собою, зазвичай вони йдуть у парі «мама» та «тато», перша група служить “гніздом” для другої групи штирів.

Силові наконечники відповідно використовуються для силових кабелів та проводів. Вони виготовляються з алюмінію чи міді, всі інші метали і сплави не підходять для силових кабелів. Зазвичай вони мають з одного боку форму безшовної трубки, а друга сторона – хвіст (плеската трубка). Існують також мідно-алюмінієві силові наконечники, у них трубка виготовлена ​​з міді, а хвіст із алюмінію (вони потрібні тоді, коли потрібно з’єднати кабель та вхідну групу з різними металами і при цьому уникнути окислення).

Алюмінієві можна приєднати до проводів лише методом обтиску (пресування), це коли кабель вводиться в трубку і затискається спеціальним інструментом, роблячи контакт щільним та надійним. Такі наконечники можна одягати тільки на кабелі з алюмінієвими жилами.

Мідні наконечники мають додатковий захисний шар лужіння. Такі наконечники можна одягати тільки на кабелі з мідними жилами всередині.

Переваги.

  • Найважливіше, що наконечники знижують опір, що запобігає нагріванню місця з’єднання, таким чином ми уникаємо займання.
  • Вони збільшують площу з’єднання, а відповідно воно стає більш стабільним.
  • Завдяки наконечникам запобігається поява окису.
  • А також вони дають можливість багаторазово з’єднати/роз’єднати дроти або підключати та відключати кабелі з приладами.

Як правильно вибрати наконечник.

Якщо ви вибираєте алюмінієвий наконечник, то все дуже просто – його розмір повинен збігатися зі зрізом кабельної жили, на яку він одягатиметься. При виборі мідного наконечника варто звертатися до спеціальної таблиці підбору, оскільки потрібно знати клас гнучкості кабелю з жилою. Можна звичайно і самостійно виміряти діаметр жили, на яку потрібно одягнути наконечник, тільки варто пам’ятати, що потрібно міряти саме жилу, а не весь кабель із захистом та оболонкою. Після цього підібрати максимально відповідний розмір наконечника та їх порівняти.

Comments are closed.