Стиль Конструктивізм в інтер’єрі


Загальна характеристика
Конструктивізм у дизайні інтер’єрів та архітектурі зародився на початку XX ст. як відповідь на потребу у простому, функціональному та практичному напрямку. Дизайнери підтримали ідею, надавши конструктивізму особливої ​​естетики, яка робить його сьогодні одним із найпопулярніших стилів.

Стильова домінанта конструктивізму – гранична раціональність. У ньому немає місця хитромудрим орнаментам і хитромудрим лініям. Конструктивізм – це строга геометрія, чіткий колірний поділ та практичність матеріалів.

Вибір на користь такого стилю роблять молоді та активні люди, які прагнуть підкорити життя певному порядку, не позбавляючи себе права на оригінальність. Зовнішня стриманість свідчить про багатстві внутрішнього світу її власника.

Характерні елементи та аксесуари
Декор конструктивізму вкрай стриманий, щоб уникнути зайвої строкатості та безсистемності. Цей стиль послужив основою напряму хай-тек. Сьогодні дизайнери все частіше звертаються до цього стилю. Основна його характеристика – розширення функціональних можливостей за збереження суворості форм. Це досягається за допомогою нових конструктивних рішень у меблевій промисловості та вбудованій техніці.

Освітлення
Для конструктивного інтер’єру характерно насамперед природне освітлення. З цим завданням чудово справляються вікна в підлогу. Від штор краще відмовитися або замінити їх на легкі жалюзі. У розподілі штучного висвітлення головним буде вимога доцільності. Люстри та бра розташовуються там, де без них не можна обійтися. Форми освітлювальних приладів – геометрично правильні, без надмірностей.

Колірне рішення
У колірному рішенні переважають однотонні принти. При цьому дизайнери залишають за собою право на яскраві контрасти та сміливі акценти. Найбільш популярні варіанти – поєднання білого або світло-сірого із чорним, темно-сірим, червоним або салатово-зеленим. Загалом домінують лише три відтінки, більша їх кількість позбавляє інтер’єр цілісності. Дерев’яний малюнок або кам’яна кладка в конструктивізмі виглядають як прибульці з іншого світу і стають чимось на кшталт яскравого об’єкта, а не основного фону, як це було б у більшості інших стилів.

Матеріали (підлога, стіни, стеля)
Для оформлення інтер’єру в стилі конструктивізму не потрібні великі фінансові витрати, адже використовувані матеріали (пластик, скло, метал) цілком доступні. На місце виходить не зовнішній вигляд, а відповідність реальним потребам. Естетика конструктивізму своєрідна — у строгість форм вносять нотку елегантності скляні поверхні та хромовані деталі, яскраві фарби та оригінальний текстиль. Така лаконічність властива лише самодостатнім дизайнам, до яких, безперечно, відносяться інтер’єри у стилі конструктивізму.

Ідеї
Ідеальний розподіл простору для конструктивізму – відсутність поділу на кімнати, яке замінюється зонуванням за допомогою кольору та меблів. Для цього стилю характерна велика кількість повітря та порожнього простору. У цьому чимала заслуга особливої ​​розстановки меблів – вона ніби зливається з приміщенням, стає монолітною – стелажі виростають зі стін, дивани та столи наче переходять у підлогу. Ефект досягається за рахунок використання одного основного кольору та чітких геометричних ліній.

Comments are closed.